Escherichia coli O157: H7

Istnieje rosnąca potrzeba rzetelnej analizy tego, co robimy i nie wiemy o pojawiających się infekcjach, takich jak enterohemorrhagiczne Escherichia coli, oraz o opłacalnych zachętach do produkcji bezpiecznej żywności. Pomimo imponujących postępów w niektórych dziedzinach (takich jak zmniejszenie liczby infekcji salmonellą i listerią od końca lat 80. 1,2), w raporcie Boyce et al. w przypadku infekcji enterohemorrhagicznych E. coli (wydanie 10 sierpnia), 3, które według szacunków stanowią ponad 20 000 zakażeń i 250 zgonów rocznie w Stanach Zjednoczonych, rodzi pytanie, jak najlepiej zapobiegać potencjalnie poważnemu zagrożeniu dla zdrowia powodowanemu przez skażone żywność (zwłaszcza mięso).
Na niedawnej konferencji sponsorowanej przez Departament Rolnictwa USA (USDA) ( Ocena roli kryteriów mikrobiologicznych w ustalaniu standardów wydajności bezpieczeństwa żywności w produktach mięsnych i drobiowych ) uzyskano konsensus, że chociaż salmonella może być najlepszym organizmem markerowym w przypadku skażenia drobiu E. coli jest lepszym wskaźnikiem zanieczyszczenia mięsa innego niż drób. Organizm można łatwo policzyć, najlepiej odzwierciedla on zanieczyszczenie fekaliami (obecnie) i jest prawdopodobnie lepszy niż specyficzne patogeny, takie jak E. coli O157, które są trudniejsze do przetestowania i obecne w znacznie mniejszej liczbie oraz że testowanie może spowodować inne ważne dojelitowe patogeny, które należy pominąć. Pomimo częstej obecności umiarkowanej liczby bakterii E. coli w zanieczyszczonej żywności, obecnie dostępne informacje po prostu nie dopuszczają ostatecznych standardów.
Być może najlepszym rozwiązaniem, gdy nie ma wszystkich odpowiedzi, jest zwykła uczciwość. Zamiast udawać, że wiemy, ile organizmów stanowi zagrożenie, być może moglibyśmy dostarczyć informacji o jakości mikrobiologicznej produktu (z obecnych lub ostatnich partii), tak jak przemysł spożywczy dostarcza wyczerpujących danych na temat liczby kalorii. i gramów tłuszczu, cholesterolu, sodu, witamin i tak dalej. W informacji o produkcie zebranych przez USDA informacje te można wyrazić jako ocenę jakości mikrobiologicznej USDA w oparciu o średnią liczbę bakterii E. coli. Branża mogłaby wtedy ogłosić stopień A w zakresie SD średniej USDA, AA stopnia jako więcej niż SD poniżej średniej USDA, a klasa AAA jako więcej niż 2 SD (lub z) poniżej średniej USDA z poprzedniego roku . Klasy B, C i D mogą być przypisane do wyników z powyżej średniej.
Taki system klasyfikacji stanowiłby zachętę dla firm posiadających produkty o najwyższej jakości mikrobiologicznej do wykorzystywania tych informacji przy sprzedaży produktów, z uznaniem, że obecnie nie znamy bezwzględnych ilości organizmów, które powinny być dozwolone. Ponadto ten system klasyfikacji umożliwi konsumentom dokonywanie świadomych wyborów przy zakupie żywności. Takie podejście może również umożliwić nam poznanie poziomów jakości mikrobiologicznej, które są łatwo osiągalne i poziomów, na których występuje zagrożenie dla zdrowia. Takie podejście może być akceptowalne dla stron o przeciwstawnych poglądach politycznych i może faktycznie pomóc w zapewnieniu bezpieczniejszego zaopatrzenia w żywność.
Richard L. Guerrant, MD
University of Virginia School of Medicine, Charlottesville, VA 22908
David M Theno, Ph.D.
Restauracje Jack-in-the-Box, San Diego, CA 92123
3 Referencje1. Podsumowanie inwigilacji Salmonella National, 1994. Atlanta: Centers for Disease Control and Prevention, 1994.
Google Scholar
2. Tappero JW, Schuchat A, Deaver KA, Mascola L, Wenger JD. Zmniejszenie częstości występowania listeriozy u ludzi w Stanach Zjednoczonych: skuteczność działań prewencyjnych. JAMA 1995; 273: 1118-1122
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Boyce TG, Swerdlow DL, Griffin PM. Escherichia coli O157: H7 i zespół hemolityczno-mocznicowy. N Engl J Med 1995; 333: 364-368
Full Text Web of Science MedlineGoogle Scholar
Boyce i współpracownicy przedstawiają kompleksową recenzję E. coli O157: H7 i zespołu hemolityczno-mocznicowego w Ameryce Północnej. W Anglii i Walii pojawia się również problem E. coli O157: H7, a izolacje laboratoryjne wzrosły z 6 (0,01 na 100 000 mieszkańców) w 1983 r. Do 411 (0,8 na 100 000 mieszkańców) w 1994 r.
W latach 1992-1994 odnotowano 1266 przypadków izolacji laboratoryjnej, przy czym większość przypadków miała charakter sporadyczny. W tym czasie w 18 epidemiach zakażono 159 osób; 40 procent zakażonych osób zostało przyjęło do szpitala, 18 procent miało zespół hemolityczno-mocznicowy, a 2,5 procent zmarło – wszystkie znacznie wyższe odsetki niż te zgłoszone przez Boyce et al. dla Stanów Zjednoczonych. Spośród 18 epidemii 9 zostało przeniesionych poprzez spożycie skażonej żywności 4, zarówno poprzez spożycie skażonej żywności i kontaktu między ludźmi, 2 poprzez kontakt z bydłem, przez kontakt między osobami oraz 2 przez nieznane trasy.
E. coli O157 jest najczęstszą E. coli wytwarzającą verocytotoksyny w Anglii i Walii.1 Wiele laboratoriów testuje próbki kału dla E. coli O157 tylko wtedy, gdy pacjent ma krwawą biegunkę, ale około połowa pacjentów, którzy są zarażeni, nie ma krwi w swoich stołkach.2 Rządowa grupa robocza wydała ostatnio zalecenia dotyczące nadzoru zakażeń u ludzi i zwierząt hodowlanych, poprawy metod podtypów, oceny procedur testowania próbek żywności i próbek środowiskowych oraz wdrożenia systemu monitorowania (Analiza zagrożeń i Krytyczny Punkty kontrolne) do przechowywania, obróbki i obróbki cieplnej surowych produktów spożywczych
Zakażenie E. coli O157 stało się w ostatnich latach poważnym problemem zdrowia publicznego. Organizm może powodować ciężkie zachorowania i śmiertelność wśród osób dotkniętych chorobą, w szczególności dzieci, z długoterminowym upośledzeniem czynności nerek zgłaszanym u znacznej części dzieci z zespołem hemolityczno-mocznicowym.3 Wprowadzenie skutecznych środków zapobiegawczych i kontrolnych jest niezbędne .
Michael J. Ryan, MB, MPH
Patrick G. Wall, MB, MVB
Thomas Cheasty, B.Sc.
Zespół ds. Usług medycznych w laboratorium zdrowia publicznego, Londyn NW9 5DF, Zjednoczone Królestwo
3 Referencje1. Grupa robocza Komitetu Doradczego ds. Bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności. Raport na temat Escherichia coli wytwarzającej cytotoksyny Vero. Londyn: Biuro Jej Królewskiej Mości, 1995.
Google Scholar
2. 5Vero cytotoksyny wytwarzające Escherichia coli: które próbki powinny być badane. Commun Dis Rep CDR Wkly 1995; 5: 147-147
MedlineGoogle Scholar
3 Fitzpatrick MM, Shah V, Trompeter RS, Dillon MJ, Barratt TM. Długotrwały wynik nerkowy w dzieciństwie z zespołem hemolityczno-mocznicowym. BMJ 1991; 303: 489-492
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
Odpowiedź
Autorzy odpowiadają:
Redaktorowi: Ryan i jego koledzy podają wzrost częstości izolacji laboratoryjn
[podobne: przychodnia salus, lek do płukania zatok, objawy pozapiramidowe ]

Tags: , ,

Comments are closed.

Powiązane tematy z artykułem: lek do płukania zatok objawy pozapiramidowe przychodnia salus